Έθιμα γάμου
Κάθε τόπος έχει τις δικές του παραδόσεις σχετικά με τον γάμο. Παραδόσεις που ξεκινούν από πολλά χρόνια πίσω. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει η διαδικασία του προξενιού, όπου η επιλογή του γαμπρού ή της νύφης γινόταν από τους γονείς τους ή της προίκας που έπρεπε να δίνετε από την νύφη στον γαμπρό, αλλά κρατούνται κάποια έθιμα σχετικά με την προετοιμασία και την τελετή.
Στα παλιά χρόνια, όπως ίσως θυμούνται οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, οι ετοιμασίες του γάμου γίνονταν μια βδομάδα πριν τον γάμο. Ξεκινώντας από την Δευτέρα για με τις καθαριότητες και την τακτοποίηση των προικιών και συνεχιζόταν με την κατασκευή των νυφικών στρωμάτων και μαξιλαριών. Το στρώμα είχε ιδιαίτερο τρόπο για να γίνει, σε κάποιους τόπους μάλιστα εκτός από μαλλί και βαμβάκι είχε και τρίχες από μαλλιά αγοριών που προσφέρονταν για το γούρι της τεκνοποίησης αρσενικών παιδιών. Φυσικά τότε, όπως και σήμερα που κρατά το έθιμο, το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού, που γίνετε πριν τον γάμο, πραγματοποιείται από ανύπαντρα κορίτσια που μόλις τελειώσουν ρίχνουν πάνω του ένα υγειές αγοράκι για το καλό. Σε κάποια μέρη το στρώσιμό του γινόταν από αγόρι που ήταν υγιές και είχε και τους δυο, τους γονείς ζωντανούς.
Τα καλέσματα γίνονταν λίγες ημέρες πριν τον γάμο, όπου γυναίκες πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, συνήθως με γλυκά τύπου ζαχαρωτά που έφτιαχναν οι μαμάδες των μελλόνυμφων, και καλούσαν τον κόσμο στον γάμο.
Για τα τραπεζώματα τα έθιμα είναι πολλά και αφορούν τόσο το γλέντι μετά τον γάμο αλλά και πριν, στα πατρικά σπίτια των μελλόνυμφων, όταν οι συγγενείς μαζεύονταν και ξεκινούσαν το γλέντι με φαγοπότι ήδη πριν το μυστήριο. Η παρασκευή των εδεσμάτων σε κάποιες περιοχές είχε ιδιαίτερο τελετουργικό, το κοσκίνισμα του αλευριού γινόταν από παιδιά, κυρίως αγόρια. Το κρέας είχε την τιμητική του και το σφάξιμο του τράγου σήμαινε την αρχή. Ζυμωτά ψωμιά και κρέατα ψητά ή μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές, γλυκά κεράσματα ειδικά για τον γάμο και φυσικά κρασί.
Τη νύφη συνόδευαν με τραγούδια και όργανα οι συγγενείς και ο πατέρας την παρέδιδε στον γαμπρό που περίμενε έξω από την εκκλησία. Μετά την τελετή οι νεόνυμφοι πήγαιναν στο καινούριο τους σπίτι, όπου τους περίμενε η μητέρα της νύφης για να τους γλυκάνει με το χειροποίητο γλυκό της ή με μέλι και έσπαγε ο γαμπρός ένα ρόδι για το γούρι και την ¨ρόδινη ζωή¨ που θέλουν να έχουν από εκεί και πέρα.
Για τον γάμο και το γλέντι χρυσά φλουριά και χρήματα, αντί για δώρα ήταν αυτό που πρόσφεραν οι καλεσμένοι. Σε κάποιες περιοχές τα έδιναν στον πατέρα του γαμπρού αλλά σε κάποιες άλλες στόλιζαν με αυτά την νύφη και το γαμπρό ενώ χόρευαν. Σιρίτια με χρυσά φλουριά κρέμονταν στον λαιμό και τα πέτα της νύφης και του γαμπρού καθώς και χατρονομίσματα καρφιτσώνονταν στο νυφικό και το κοστούμι.
Οι παραδόσεις του τόπου μας είναι όμορφες και όταν είναι για ένα τόσο χαρμόσυνο γεγονός είναι ακόμη καλύτερες.
Σύνταξη κειμένου: Ελένη ΑλιφραγκήΦωτογραφία: apopsilive.gr