Παραδοσιακός γάμος στη Ζάκυνθο
Δημοσιεύθηκε: 14/11/2011 19:52
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Η επιλογή της νύφης γινόταν κατά κύριο λόγο από τον πατέρα του γαμπρού, ο οποίος και ηγούνταν της διαδικασίας, και μετά την πρόταση, η οικογένεια της νύφης συζητούσε για το ποιόν του γαμπρού και την τελική έγκρισή του. Έπειτα ξεκινούσε το «παζάρεμα» για τα περιεχόμενα του προικοσυμφώνου, το λεγόμενο «σκαρτσοφόλι» και αργότερα ακολουθούσαν οι αρραβώνες στο πατρικό της νύφης.
Ημέρα του γάμου συνήθως καθοριζόταν η Κυριακή και οι προετοιμασίες ήταν έντονες αρκετές μέρες πριν. Την Παρασκευή πριν από την ημέρα του μυστηρίου, οι συγγενείς του γαμπρού πήγαιναν στο σπίτι της νύφης για να πάρουν τα στρωσίδια του κρεβατιού της, με άλογο στολισμένο με γιρλάντες, καμπάνες και χάντρες. Τα φόρτωναν σε αυτό και η νύφη έκανε το λεγόμενο «στρούνισμα», γύριζε δηλαδή γύρω από το φορτωμένο άλογο, τρείς φορές δεξιόστροφα και τρείς αριστερόστροφα. Τα στρωσίδια μεταφέρονταν στο σπίτι του γαμπρού και οι φίλοι του έστρωναν το νυφικό κρεβάτι και έριχναν, πάνω σε αυτό, ένα υγιές αγόρι για την τεκνοποίηση γιού.
Την επόμενη ημέρα το βράδυ, ένα αγόρι μετέφερε το νυφικό στη νύφη μέσα σε καλάθι με κουφέτα, που ακουμπούσε στο κεφάλι του και καθ’ όλη τη διαδρομή του τραγουδούσαν παραδοσιακά νυφικά τραγούδια, ενώ δεν επιτρεπόταν να κοιτάξει προς τα πίσω. Στη συνέχεια ακολουθούσε φαγοπότι και χορός.
Ο γάμος, την ημέρα της Κυριακής, πραγματοποιούνταν στο πατρικό της νύφης κατά τις απογευματινές ώρες. Πριν τον γάμο, γινόταν γλέντι στο σπίτι της νύφης, ενώ μετά τον γάμο, το γλέντι μεταφερόταν στο σπίτι του γαμπρού, όπου και γινόταν φαγοπότι, με παραδοσιακό έδεσμα το βραστό κοκκινιστό τράγιο κρέας με ρύζι και σουβλισμένα αρνιά στα κάρβουνα.
Μετά το γλέντι, οι συμμετέχοντες σε αυτό, προσέφεραν χρηματικά ποσά αντί για δώρα στον γαμπρό.
Την επόμενη Κυριακή, οι νεόνυμφοι έκαναν για πρώτη φορά επίσκεψη στο σπίτι της νύφης, τα λεγόμενα «πιστρόφια».