Βλάχικος παραδοσιακός γάμος
Δημοσιεύθηκε: 14/11/2011 19:38
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Στα Βλαχοχώρια, πολλά από τα έθιμα για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση του γάμου, διατηρούνται έως σήμερα.
Η πρόταση γινόταν προς την οικογένεια της κοπέλας και η οικονομική κατάσταση μαζί με την καταγωγή της αποτελούσαν προϋποθέσεις για την πορεία του προξενιού.
Ο αρραβώνας, αποτελούσε ουσιαστικά την ανταλλαγή δώρων, με τους συγγενείς της μελλόνυμφης να προσφέρουν ούζο και τους γονείς του γαμπρού να προσφέρουν ένα λευκό μαντήλι γεμάτο με σταφίδες, λουκούμια και ένα κέρμα.
Η προετοιμασία του γάμου ξεκινούσε ένα μήνα πριν τον γάμο, με μάζεμα ξύλων από το δάσος, τα λεγόμενα «κάγκανα» και την προετοιμασία για προζύμι και το ζύμωμα ψωμιού.
Την Κυριακή, ημέρα του γάμου, στο πατρικό της νύφης παρουσιάζεται η προίκα της νύφης, που αργότερα τακτοποιούνταν για να παραληφθεί από τους συμπεθέρους μαζί με την νύφη. Η νύφη ετοιμαζόταν με τη βοήθεια των φίλων της ενώ ο αδερφός της, τής φορούσε τις γόβες και το πρόσωπό της καλύπτονταν από ένα μαντήλι και δεχόταν επισκέψεις που τις εύχονταν και την κέρναγαν χρήματα.
Στο σπίτι του γαμπρού, το πρωί της ίδιας μέρας μαζεύονται 3 γυναίκες για τον στολισμό 3 κουλούρων. Ακολουθεί το ξύρισμα του γαμπρού, με τους συγγενείς να τον κερνάνε χρήματα και να του δίνουν ευχές.
Έπειτα, ο γαμπρός έφιππος, με συγγενείς και φίλους, ξεκινούσε την γαμήλια πομπή από το σπίτι του με προορισμό το σπίτι της μελλοντικής του γυναίκας. Η άφιξη τους στο σπίτι της νύφης γνωστοποιούνταν με το ρίξιμο τριών πυροβολισμών.
Για την παράδοση της νύφης, έπρεπε είτε να προσφέρουν χρήματα, είτε να πιουν μια και έξω το ποτό που τους προσέφεραν. Η νύφη μεταφερόταν τελικά προς την εκκλησία, συνεχίζοντας την γαμήλια πομπή έφιππη.