Παραδοσιακός γάμος στην Τριφυλλία
Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011 16:14
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Στην περιοχή της Τριφυλίας, όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τα προξενιά αποτελούσαν τα προεόρτια του γάμου. Ο πατέρας του γαμπρού έβαζε τον καλύτερο προξενητή και επί πληρωμή του ζητούσε να μεσολαβήσει. Ο προξενητής μετέφερε τα μαντάτα στον πατέρα της νύφης και αν ήταν θετικός απέναντι στην πρόταση, μετά από δυο μέρες , έστελνε ένα παιδί και καλούσε τον μελλοντικό συμπέθερο, όπου και κανόνιζαν την προίκα.
Έπειτα γίνονταν τα «φανερώματα» και την επόμενη μέρα οι αρραβώνες. Τόσο στο σπίτι της νύφης όσο και στου γαμπρού γίνονταν ετοιμασίες. Την ημέρα των αρραβώνων ο γαμπρός έστελνε στη νύφη, ένα αρνί και τρία καλάθια στολισμένα με δώρα.
Συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται στο σπίτι της νύφης και ο ιερέας του χωριού τελεί τους αρραβώνες περνώντας τα δαχτυλίδια τους.
Ο γάμος γίνεται Κυριακή και οι ετοιμασίες ξεκινούν από την προηγούμενη εβδομάδα. Την Δευτέρα, οι φίλες της νύφης πηγαίνουν στο σπίτι της και την βοηθούν να πλύνει τα προικιά της στη βρύση του χωριού. Η ετοιμασία της προίκας γινόταν έως την Τετάρτη όπου και ξεκινούσε το στήσιμό τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο σπίτι του γαμπρού πιάνουν προζύμι και την Πέμπτη ζυμώνουν τις παραδοσιακές κουλούρες, ενώ στο πατρικό της νύφης φτιάχνουν και προσφέρουν δίπλες.
Το Σάββατο, ανύπαντρες κοπέλες στο σπίτι του γαμπρού στρώνουν το κρεβάτι, ο γαμπρός τους το ξεστρώνει και επαναλαμβάνουν μέχρι το στρώσιμο να αρέσει στους παρευρισκόμενους. Έπειτα, στο κρεβάτι ρίχνουν ένα αγοράκι για τεκνοποίηση γιού.
Την Κυριακή το πρωί, οι φίλες της νύφης την στολίζουν και της τραγουδούν, ενώ οι φίλοι του γαμπρού τον βοηθούν να ετοιμαστεί και τον ξυρίζουν στην αυλή του σπιτιού του.
Ο γάμος γίνεται μετά την λειτουργία και μετά το μυστήριο, οι νεόνυμφοι πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού, όπου η μητέρα του γαμπρού τους προσέφερε σταφύλι γλυκό του κουταλιού και γλυκό ποτό.