Πυγμαλίων και Γαλάτεια
Ο Πυγμαλίων έχει αποτελέσει την εμπνευσμένη μορφή ενός καλλιτέχνη ο οποίος έφτιαξε το τέλειο έργο και από την αγάπη του γι αυτό ζωντάνεψε.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές ιστορίες για τον έρωτα του Πυγμαλίωνα με την Γαλάτεια. Ο ένας μύθος λέει ότι ο Πυγμαλίων ήταν γιός του βασιλιά της Κύπρου. όταν ο Πυγμαλίων είδε ένα άγαλμα της Αφροδίτης την ερωτεύτηκε και θέλησε και ο ίδιος να δημιουργήσει ένα είδωλο της θεάς του Έρωτα από φίλντισι και ελεφαντόδοτο. Το είδωλο αυτό ήταν εξαίσιας ομορφιάς και ο νεαρός γλύπτης ικέτευε την θεά να τον λυπηθεί και να ανταποκριθεί στον έρωτά του. Η Αφροδίτη λοιπόν μπήκε μέσα στο άγαλμα και του έδωσε ζωή ονομάζοντάς το Γαλάτεια και το έσμιξε με τον Πυγμαλίωνα. Από την ένωση αυτή η Γαλάτεια γέννησε δύο παιδιά. Το ένα από αυτά, ο Πάφος διαδέχτηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Κύπρου έχτισε την πόλη της Πάφου και εκεί αφιέρωσε έναν λαμπρό ναό στην θεά Αφροδίτη.
Ένας άλλος μύθος όμως, που αναφέρεται στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου ο Πυγμαλίων ήταν ένας νεαρός γλύπτης ο οποίος δεν μπορούσε να ανέχεται να ζεί σε έναν κόσμο όπου τα ήθη των γυναικών είχαν περιπέσει. Αποφάσισε τότε να απομονωθεί και να περνάει τον χρόνο του δημιουργώντας την τέλεια γυναίκα μέσα από την τέχνη του. Την γυναίκα που θα μπορούσε να ζήσει μαζί της. Έτσι λοιπόν δημιούργησε ένα άγαλμα που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί και ήταν τόσο γοητευμένος με το έργο του που σιγά σιγά το ερωτεύτηκε και το ονόμασε Γαλάτεια. Ο Πυγμαλίων έβρισκε διέξοδο στον έρωτά του για το άγαλμα με το να το χαιδεύει να του μιλάει να του συμπεριφέρεται σαν αληθινό άνθρωπο. Του έκανε μάλιστα και πανάκριβα δώρα και φορέματα. Μη αντέχοντας τον έρωτα για ένα άγαλμα έκανε έκκληση στην θεά Αφροδίτη να τον βοηθήσει και εκείνη ζωντάνεψε την νεαρή Γαλάτεια και του επέτρεψε να την κάνει γυναίκα του. Ο καρπός του έρωτα αυτού ο Πάφος έχτισε την πόλη και τον γνωστό ναό της Αφροδίτης στην Κύπρο.