Πηνελόπη και Οδυσσέας
Στην ιστορία δεν υπάρχει κάποια ιστορία της πιο πιστής και αφοσιωμένης γυναίκας στον κόσμο. Η Πηνελόπη ήταν κόρη του Ικάρου που ήταν ο βασιλιας των Αμυκλών. Το γένος της συνδέονταν με εκείνο της Ωραίας Ελένης, η οποία ήταν ξαδέλφη της.
Όταν ο βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας απέτυχε να πάρει για σύζυγό του την Ωραία Ελένη, ο Τυνδάρεος πατέρας της Ελένης πείθει τον αδελφό του Ίκαρο να δώσει στον γενναίο βασιλιά την κόρη του ώς ένα είδος ανταλλαγμάτος, επειδή δεν πήρε την Ελένη.
Η Πηνελόπη ήταν εξίσου όμορφη και συνδύαζε όλες τις χάρες μια νεαρής συζυγου. Όταν παντρεύτηκε με τον Όδυσσέα δεν μπόρεσε να ευτυχίσει μαζί του γιατί τον επόμενο χρόνο εκείνος έφυγε για την Τροία. Κατάφερε όμως να του χαρίσει ένα γιό τον Τηλέμαχο.
Με την πολύχρονη έλλειψη του συζύγου της και την αβεβαιότητα εάν εκείνος είναι ζωντανός πολλοί μνηστήρες διεκδικούσαν φανερά τον θρόνο και την γυναίκα του. Ο Οδυσσέας έλειπε ήδη είκοσι χρόνια αλλά η Πηνελόπη αρνούνταν πεισματικά να δεχτεί άλλον για άνδρα της και περίμενε με την ελπίδα ότι ο Οδυσσέας θα ξαναφανεί. Οι μνηστήρες γινόντουσαν πολύ πιεστικοί και λεηλατούσαν συστηματικά την περιουσία του Οδυσσέα. Η Πηνελόπη ανακοίνωσε ότι θα ύφαινε ένα σάβανο για τον χαμένο άνδρα της και όταν το σάβανο τελείωνε θα επέλεγε κάποιον από τους μνηστήρες. Κάθε βράδυ όμως ξύλωνε ότι είχε φτιάξει το πρωί. Μια υπηρέτρια αποκάλυψε το μυστικό της και οι μνηστήρες ζήτησαν να γίνουν αγώνες ο νικητής των οποίων θα γινόταν ο μέλλοντας βασιλιάς της Ιθάκης. Εκείνη την στιγμή επιστρέφει ηρωικά ο Οδυσσέας και σκοτώνει όλους τους μνηστήρες διεκδικώντας ξανά την γυναίκα του.
Η ιστορία του Οδυσσέα είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ομήρου.