Μουσουλμανικός γάμος στη Θράκη
Η Θράκη, αποτελείται από μια θρησκόληπτη κοινότητα, που την απαρτίζουν άτομα με βαθύ και έντονο το ιδεώδες της πίστης, της αφοσίωσης και της οικογένειας. Αυτή ειναι η μουσουλμανική κοινότητα.
Κάθε μυστήριο στον μουσουλμανισμό έχει μια ιεροτελεστία διεξαγωγής. Έτσι και ο γάμος...
Όλα ξεκινούν με το προξενιό, ο οποίος ειναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος γνωριμίας και γάμου των ζευγαριών. Αφού λοιπόν γίνει η πρώτη οπτική επαφή, το εθιμο λέει πως ακολουθεί μια επίσκεψη από τον γαμπρό μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι της νύφης. Εκεί η νύφη πρέπει να φτιάξει και να προσφέρει καφέ στον γαμπρό. Τώρα, εάν ο καφές ειναι γλυκός, σημαίνει πως η νύφη δέχεται και επιθυμεί τον γάμο. Εάν όμως ειναι πικρός, σημαίνει πως ειναι αντίθετη, όποτε χαλάσει και το προξενιό.
Εάν ο γαμπρός πέρασε στην επόμενη φάση, και ο καφές του ήταν πετιμέζι, τότε το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει άλλη μια επίσκεψη. Εκεί πλέον η νύφη προσφέρει ενα μαντίλι σε έναν δίσκο, πάνω στο οποίο η οικογένεια του γαμπρού βάζει κοσμήματα η χρήματα.
Μετά, το εθιμο απαιτεί μια μέρα να βγουν και οι δυο οικογένειες για ψώνια. Εκεί ειδή ένδυσης, υπόδησης και καλλωπισμού έχουν τον πρώτο λόγο, και τα έξοδα δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Αφού επιστρέψουν ο καθένας με τα δικά του δώρα, τα τοποθετούν στο σαλόνι και τα δείχνουν με χάρη και ενθουσιασμό σε οποίον καλεσμένο έρθει.
Πριν από τον μουσουλμανικό γάμο και το επίσημο ιερό σφράγισμα του ζευγαριού, μεσολαβεί το νικιάχ. Αυτό ειναι μια τύπου θρησκευτική τελετή που πραγματοποιεί ο ιμάμης τους στην οποία το ζευγάρι «δέχεται» ενώπιων θεού και ανθρώπων να ειναι μαζί. Στην ουσία, η τελετή αυτή αποσκοπεί στο να μπορούν πλέον οι μελλόνυμφοι να έχουν προγαμιαίες σχέσεις, μιας και σε άλλη περίπτωση, αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου στον μουσουλμανισμό.
Το τελικό στάδιο, και το επίσημο μυστήριο του μουσουλμανικού γάμου, δεν ειναι καθόλου περίτεχνο. Εδώ ο γαμπρός φορά τα καλά του, παίρνει ενα αυτοκίνητο, και με την συνοδεία οικογενείας και φίλων, φτάνει στο σπίτι της νύφης οπού την παίρνει από το πατρικό της και την πηγαίνει στο δικό τους σπίτι.
Βέβαια από τόπο σε τόπο και από χωριό σε χωριό, τα έθιμα και οι παραδόσεις ειναι ακόμα περισσότερες, αλλά η βασική διαδικασία από μόνη της δεν ειναι διόλου βαρετή ή αμελητέα!