Μοργανατικός γάμος
Η βασιλεία ανά την Ευρώπη ειναι ένας θεσμός, ο οποίος ειναι διασφαλισμένος από κάθε του γωνιά. Ελάχιστοι μπορούν να εισέρθουν σε μια βασιλική οικογένεια, και αυτός ειναι ο βασικός λόγος που τόσα χρόνια οι βασιλικές οικογένειες παραμένουν ίδιες και αναλλοίωτες.
Στους βασιλικούς και αριστοκρατικούς κύκλους ο μοργανατικός γάμος ειναι η λύση στους εκάστου προικοθήρες που μπορεί να προκύψουν. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε μοργανατικός γάμος;
Ειναι ο γάμος που τελείτε μεταξύ ενός γαλαζοαίματου ή αριστοκράτη και ενός απλού ανθρώπου, δηλαδή κοινού θνητού. Η φράση αυτή έχει επέλθει από την λατινική γλωσσά. Στα λατινικά, λοιπόν, υπάρχει η λέξη morganaticus που αυτολεξεί σημαίνει «πρωινό δώρο». Έτσι λοιπόν στις γερμανικές αρχαίες φυλές, το εθιμο έλεγε πως ο γαμπρός κάνει δώρο στην νύφη, το πρωινό μετά τον γάμο τους, κάποια χρήματα. Τα χρήματα αυτά θα την εξασφάλιζαν σε περίπτωση ασθενείας ή θανάτου του συζύγου.
Έτσι λοιπόν και οι γαλαζοαίματοι αποκαλούν έτσι τον γάμο τους με κάποιο άτομο κατώτερης κοινωνικής τάξης, θέλοντας να εξασφαλίσουν την περιουσία και τους τίτλους του. Δηλαδή πέρα από το ποσό που παίρνει κάποιος την πρώτη μέρα του γάμου, δεν έχει δικαίωμα στην περεταίρω περιουσία, αλλά ούτε σε οποιονδήποτε βασιλικό τίτλο (ούτε ο ίδιος ούτε τα παιδιά τους).
Με απλά λόγια, ειναι ενα παλιομοδίτικο συμφωνητικό γάμου που υπερασπίζεται την περιουσία την κληρονομία η τον τίτλο που μπορεί να έχει κάποιος.
Ενα πολύ γνωστό παράδειγμα μοργανατικού γάμου στην Ελλάδα, ειναι αυτό του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ με την Αναστασία Μάνου. Εκείνη κόρη αξιωματικού της Χωροφυλακής του, και εκείνος ο βασιλιάς της Ελλάδος. Ο Αλέξανδρος την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή και την κυνήγησε, άσχετα εάν ο Βενιζέλος, τότε, προσπαθούσε να το αποτρέψει και να τον παντρέψει με κάποια πριγκίπισσα από το εξωτερικό. Εκείνος όμως ανένδοτος, μέχρι που την παντρεύτηκε μοργανατικά στην αρχή και κανονικά αργότερα.
Δυστυχώς ο έρωτας τους δεν κράτησε πολύ, μιας και ο βασιλιάς απεβίωσε από σηψαιμία λίγο αργότερα...