Παραδοσιακός γάμος στη Μήλο
Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011 15:18
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Ο γάμος στη Μήλο γινόταν πάντα Κυριακή και αποτελούσε σημαντικό κοινωνικό γεγονός, που γιορταζόταν με φαγοπότι, γλέντι, νησιώτικους χορούς και βιολιά.
Η αρχή γινόταν από τον «προξενητή» ή την «προξενήτρα», όπου πρότεινε στους γονείς της νύφης έναν νεαρό για γαμπρό τους και πραγματοποιούσε το «αλισβερίσι» για την προίκα που ήθελε ο μελλοντικός γαμπρός. Έπειτα, ενημέρωνε την οικογένεια του γαμπρού και εάν τα βρίσκανε και γινόταν συμφωνία, οι γονείς του γαμπρού μαζί με αυτόν και τον «προξενητή», πήγαιναν στο σπίτι της νύφης.
Εκεί γινόταν το «λογοδόσιμο» και ο γαμπρός αποκτούσε το δικαίωμα να μπορεί να συνοδεύει την νύφη στην εκκλησία και να την συναντά στο πατρικό της, έως αργά το βράδυ.
Την ημέρα του γάμου, οι καλεσμένοι πήγαιναν στο σπίτι του κουμπάρου, από όπου με την συνοδεία βιολιών και λαούτων πήγαιναν στο πατρικό του γαμπρού. Έπειτα, όλοι μαζί περνούσαν από το σπίτι της νύφης, την έπαιρναν και όλοι πλέον, μαζί ξεκίναγαν την γαμήλια πομπή προς την εκκλησία.
Κατά τη διάρκεια της πομπής αλλά και της τέλεσης του μυστηρίου, οι καλεσμένοι έραιναν το ζευγάρι με βαμβακόσπορο.
Μετά τον γάμο, το ζευγάρι επέστρεφε στο σπίτι και ο γαμπρός έσπαγε ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους, για να ζήσουν μαζί μια ζωή ρόδινη.
Το γλέντι μετά το γάμο, λάμβανε χώρα στο σπίτι της νύφης, ενώ μια εβδομάδα μετά, γινόταν στο πατρικό του γαμπρού ο λεγόμενος «αντίγαμος».