Του Κουτρούλη ο γάμος
Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011 16:00
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει την φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» εννοώντας πως έγινε χαμός. Ξέρουμε όμως ποιές είναι οι ρίζες της φράσης αυτής;
Η αιτία δημιουργίας αυτής της λαϊκής ρήσης προέρχεται από την περίοδο της ενετοκρατίας, δηλαδή τον 14ο αιώνα μ.Χ., και όσοι έχουν επισκεφθεί την Μεθώνη κατά την περίοδο της αποκριάς, πιθανόν να γνωρίζουν, καθώς κάθε χρόνο αναβιώνει στην περιοχή «του Κουτρούλη ο Γάμος».
Σύμφωνα με γεγονότα, κατά την περίοδο της ενετοκρατίας, ο επίσκοπος της περιοχής της Μεθώνης, Νήφον, αρνούνταν επί 17 ολόκληρα χρόνια την τέλεση του γάμου του Ιωάννη Κουτρούλη, ιππότη της περιοχής, με γυναίκα η οποία ήταν διαζευγμένη. Οι προσπάθειες του Ιωάννη, ήταν έντονες όλα αυτά τα χρόνια και διατηρούσαν το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής ζωντανό. Μετά από προσπάθειες του Πατριάρχη Αντωνίου Α’, που κατάφερε να μεταπείσει τον επίσκοπο και να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της συνόδου, ο γάμος τελικά τελέστηκε και συνοδεύτηκε από πολυήμερο γλέντι, αντάξιο των προσπαθειών και της θέλησης του Ιωάννη του Κουτρούλη. Έτσι, στην περιοχή έμεινε η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» που δήλωνε ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αφού αποτελούσε σημαντικό γεγονός της περιοχής.
Έτσι, κατά την περίοδο της αποκριάς, στην περιοχή της Μεθώνης, πραγματοποιείται «γάμος», όπου το ζευγάρι παρίσταναν δύο μασκαρεμένοι άντρες, οι οποίοι «παντρεύονται» στην πλατεία του χωριού. Έπειτα διαβάζεται το «προικοσύμφωνο» και πραγματοποιείται μεγάλο γλέντι. Κάτι αντίστοιχο, πραγματοποιείται κατά την έναρξη της περιόδου της αποκριάς στην περιοχή της Θράκης. Στις περιοχές αυτές, την καθαρά Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση της γαμήλιας πομπής, αφού πρώτα ντύσουν και βάψουν κάποιο σαν γαμπρό.