Παραδοσιακός γάμος στην Κορινθία
Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011 14:53
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Τα παλαιότερα χρόνια στην Κορινθία και ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά της, ο γάμος αποτελούσε απόρροια προξενιού, κατά το οποίο οι γονείς του γαμπρού επέλεγαν τη νύφη και κάποιος συγγενής του έκανε τον προξενητή. Το μελλοντικό ζευγάρι γνωρίζονταν και έδινε την τελική συναίνεση. Τα «τελειώματα» γίνονταν με ένα δαχτυλίδι, προσφορά της οικογένειας του γαμπρού προς τη νύφη. Αναφορικά με τα προικιά, η υποψήφια νύφη, έπρεπε να διαθέτει λεφτά ή χωράφια, ενώ ο γαμπρός σπίτι.
Το ζευγάρι παρέμενε για λίγο καιρό λογοδοσμένο και έπειτα πραγματοποιούνταν οι αρραβώνες στο σπίτι της νύφης. Έως το γάμο, δεν επιτρεπόταν να μείνουν μαζί, παρά μόνο στο σπίτι της νύφης και υπό επιτήρηση.
Για την προετοιμασια του γαμου χρειαζοταν μια εβδομαδα. Την Δευτέρα καθορίζεται ο «μπραζέρης» & η «μπραζέρα», δηλαδή ο φίλος του γαμπρού και η φίλη της νύφης όπου όλη την εβδομάδα φροντίζουν τους μελλόνυμφους και η νύφη με τις φίλες της πλένουν τα προικιά της, ενώ την Τρίτη τα σιδερώνουν και την Τετάρτη τα τακτοποιούν και καταγράφεται η προίκα.
Το πρωί της Πέμπτης γίνονταν τα «καλέσματα» για τον γάμο από τους γονείς, σε φίλους και συγγενείς. Ο παπάς και ο κουμπάρος καλούνταν ξεχωριστά από τον γαμπρό μαζί με τον «μπραζέρη» του. Το απόγευμα γίνονταν το στρώσιμο του κρεβατιού, όπου φίλοι και συγγενείς ασήμωναν τα προικιά, έθιμο που βαστάει έως τις μέρες μας. Το απόγευμα της Παρασκευής ο μπραζέρης, μαζί με φίλους του γαμπρού πηγαίνουν για την παραλαβή της προίκας.
Το βράδυ του Σαββάτου κάθε οικογένεια γλεντά μόνη της. Την Κυριακή, ημέρα τέλεσης του μυστηρίου, στολιζόταν η νύφη και ο γαμπρός έστελνε τα βιολιά να την πάρουν, μαζί με παπούτσια και κάλτσες που αυτή θα φορέσει. Καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ανάλογα με την περίσταση τραγουδούν τοπικά γαμήλια τραγούδια.