Παραδοσιακός γάμος στην Κέρκυρα
Δημοσιεύθηκε: 15/11/2011 14:41
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Η Κυριακή καθοριζόταν πάντα σαν ημέρα του γάμου και οι προετοιμασίες εντείνονταν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας. Με τον καθορισμό της ημέρας του γάμου, η οικογένεια της νύφης έπλενε το αποθηκευμένο μαλλί από την σοδιά της και με αυτό έφτιαχνε τα στρώματα και τα μαξιλάρια του κρεβατιού. Για την διαδικασία του πλυσίματος και του ξασίματος του μαλλιού, καλούνταν κοπέλες συγχωριανές.
Από την Δευτέρα έως την Τετάρτη, συγγενείς και φίλοι συγκέντρωναν όλα τα απαραίτητα όπως πιάτα, ποτήρια, καρέκλες κ.ά. στα σπίτια των μελλονύμφων για την κάλυψη τυχόν αναγκών των καλεσμένων στο τραπέζι του γάμου.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή γίνονταν η ζύμωση του ψωμιού και το Σάββατο γίνονταν τα καλέσματα από τους «καλεστάδες», ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιούνταν η μεταφορά της προίκας της νύφης στο πατρικό του γαμπρού. Η μεταφορά γινόταν με τη μορφή πομπής μέσα σε καλάθια που έφεραν στα κεφάλια τους οι συμμετέχοντες σε αυτήν.
Όταν τα προικιά έφταναν στο πατρικό του γαμπρού, νεαρές ανύπαντρες κοπέλες αναλάμβαναν το στρώσιμο του κρεβατιού και πάνω σε αυτό, μετά το στρώσιμο, έριχναν ένα αγοράκι για την τεκνοποίηση γιού.
Το πρωί της Κυριακής, νεαρές κοπέλες στόλιζαν την νύφη τραγουδώντας παραδοσιακά νυφιάτικα τραγούδια. Ο γαμπρός περίμενε στην εκκλησία και η νύφη κατέφθανε με τη συνοδεία συγγενών φίλων και οργάνων.
Μετά την τέλεση της λειτουργίας, όλοι οι προσκεκλημένοι και οι νεόνυμφοι χόρευαν στο προαύλιο της εκκλησίας με τον πρώτο χορό, να τον σέρνει ό πατέρας της νύφης.
Στο σπίτι του γαμπρού προσφερόταν το μεσημεριανό φαγητό σε συγγενείς και καλεσμένους και έπειτα το γλέντι και ο χορός συνεχίζονταν πάλι στο προαύλιο της εκκλησίας.