Ηχώ και Νάρκισσος
Οι μύθοι για τον Νάρκισσο και οι αντίστοιχες διδαχές είναι πολλές και έχουν τις ρίζες τους από τα βάθη της αρχαιότητας. Ο Νάρκισσος ήταν ένας νέος πασίγνωστος για την αξεπέραστη ομορφιά του και γιός του ποταμού Κηφισού και της Λειριώτης που ήταν Νύμφη. Με βάση κάποιες παραδόσεις ο Νάρκισσος είχε για δίδυμη αδελφή του την εξίσου πανέρμοφη Ηχώ.Ο έρωτας των δύο νέων είναι χαρακτηριστικός της αγάπης χωρίς ανταπόκριση.
Μία παράδοση έχει την Νύμφη Ηχώ να έχει ερωτευτεί τον νεό και να προσπαθεί πρώτα με τα κάλλη και την ομορφιά της και έπειτα με την μαγευτική φωνή της να αποσπάσει την προσοχή του Νάρκισσου και να κερδίσει την αγάπη του. Εκείνος όμως ένιωθε τόσο θαυμασμό και έρωτα για το ίδιο του το είδωλο που δεν πρόσεξε κάν το κάλεσμά της. Τότε η Ηχώ από την θλίψη και την μελαγχολία της έχασε την υπόστασή της και η φωνή της έμεινε ώς η επανάληψη άλλων λέξεων, η γνωστή ηχώ. Από μία διαφορετική εκδοχή του μύθου του ζευγαριού, λέγεται ότι όταν ο Νάκρισσος κατάλαβε ότι η Ηχώ είχε πεθάνει από την δυστυχία του και τον έρωτα που ένιωθε για την αδελφή του βρήκε μια πηγή όπου αντικατόπτριζε την μορφή του ώστε να θυμάται την Ηχώ μέχρι να πεθάνει. Όταν πέθανε δίπλα στην πηγή φύτρωσε το ομώνυμο φυτό.
Ένας άλλος μύθος αναφέρεται στον ναρκισσισμό του νεαρού ο οποίος ήταν ο ηθικός αυτουργός της αυτοκτονίας του νεαρού Αμεινία ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του γιατί ο Νάρκισσος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα του. Η Νέμεσις για τιμωρία οδήγησε τον Νάρκισσο σε μια πηγή όπου τον έκανε να δει το πανέμορφο είδωλο του ώστε να το ερωτευτεί και να πεθάνει από τον ανικανοποίητο έρωτα που ένιωθε για τον εαυτό του.Η ιστορία του Νάρκισσου έχει γίνει μεγάλη έμπνευση όχι μόνο για του λογοτέχνες και ποιητές αλλά ακόμα έχει επιδράσει και στην ιατρική επιστήμη και ιδίως στον κλάδο της ψυχολογίας.