Ιουστινιανός και Θεοδώρα
Η ιστορία της Θεοδώρας θα μπορούσε κάλλιστα να εμπνεύσει ένα από τα παραμύθια του Χόλυγουντ για τις φτωχές κοπέλες που γίνονται πριγκίπισσες, ή στην περίπτωσή της αυτοκράτειρα!
Η Θεοδώρα προερχόταν από οικογένεια φτωχών ηθοποιών και η ίδια έδινε παραστάσεις στον Ιππόδρομο. Έχοντας ζήσει πολλά και σε πολλές περιοχές η Θεοδώρα ήταν μία πολύ έξυπνη και διορατική γυναίκα η οποία έτυχε να γνωρίσει σε μία από τις παραστάσεις της τον Ιουστινιανό. Εκείνος ήταν συναυτοκράτορας στο Βυζάντιο μαζί με τον Ιουστίνο και βασίλεψε από το 527 μέχρι και τον θάνατό του. Όταν γνώρισε την Θεοδώρα και την ερωτεύτηκε, γνώρισε την αντίδραση της Ευφημίας αλλά κι ενός νόμου ο οποίος απαγόρευε σε συγκλητικό να έχει σχέση με μια ηθοποιό. Μάλιστα ο έκλητος βίος της Θεοδώρας, η οποία κατά τον Προκόπιο ήταν κάποτε και εταίρα, δεν επέτρεπαν σε έναν μέλλοντα αυτοκράτορα να συνάψει σχέση και να παντρευτεί μια τέτοια γυναίκα. Αλλά όταν πέθανε η αυτοκράτειρα ο Ιουστινιανός έπεισε τον συναυτοκράτορα Ιουστίνο Α' να καταργήσει τον νόμο και μπόρεσε επιτέλους να νυμφευθεί την Θεοδώρα.
Η νέα αυτοκράτειρα αποτέλεσε όχι μόνο το στήριγμα του Ιουστινιανού αλλά ήταν από τους ανθρώπους που επηρέαζαν έντονα τις απόψεις και τις κατευθύνσεις του. Η Θεοδώρα είναι υπεύθυνη για πολλούς νόμους υπέρ των γυναικών. Είναι το άτομο που στην Στάση του Νίκα έπεισε τον Ιουστινιανό να μην εγκαταλήψει τον αγώνα αλλά να αντισταθεί στις διαδηλώσεις του λαού.
Επιπλέον έστφεψε την προσοχή του βασιλιά στις ανατολικές επαρχίες και την σημασία τους για την αυτοκρατορία. Η αυτοκράτειρα είχε ζήσει κάποια περίοδο στην Αλεξάνδρεια και στις γύρω περιοχές αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς και φιλίες με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους εκεί. Ο Ιουστινιανός πέθανε το 565 ενώ η Θεοδώρα το 548. Οι μορφές τους έχουν αποτυπωθεί σε γνωστό ψιφιδωτό στην Ραβένα, στον Αγ. Βιτάλιο.