Παραδοσιακός γάμος στην Ευρυτανία
Δημοσιεύθηκε: 14/11/2011 18:46
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Στην Ευρυτανία η πραγματοποίηση ενός γάμου γινόταν ξεκινώντας από το προξενιό, ακολουθούσε ο αρραβώνας και έπειτα ο γάμος με τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών στο εθιμικό τελετουργικό.
Το προξενιό γινόταν από την μεριά του γαμπρού και αν η διαδικασία της προίκας πήγαινε κατ’ ευχήν, κανονιζόταν η μέρα των αρραβώνων που γίνονταν στο σπίτι της νύφης. Οι καλεσμένοι από το σόι του γαμπρού έπρεπε να ήταν μονός αριθμός, συμπεριλαμβανομένου και του νονού του γαμπρού. Τα δαχτυλίδια τα άλλαζε στους μελλόνυμφους τρείς φορές ο νονός του γαμπρού. Έπειτα, προσέφεραν δώρα στη νύφη και γλεντούσαν πίνοντας κρασί και τραγουδώντας.
Ο γάμος τελούνταν πάντα την Κυριακή. Μέσα στην εβδομάδα πριν τον γάμο, την Τετάρτη, στο πατρικό της νύφης και την Παρασκευή στο σπίτι του γαμπρού έπιαναν το προζύμι, ενώ το Σάββατο ζύμωναν την παραδοσιακή κουλούρα και τρία παιδιά έκαναν τα λεγόμενα «καλέσματα». Την Παρασκευή, οι συγγενείς του γαμπρού έπαιρναν την προίκα από το σπίτι της νύφης.
Την ημέρα του γάμου, οι νεαρές κοπέλες του χωριού βοηθούσαν στο στόλισμα της νύφης, ενώ στο σπίτι του γαμπρού γινόταν η διαδικασία του ξυρίσματος, κατά τη διάρκεια του οποίου, κρατούσε ένα πιάτο όπου οι παρευρισκόμενοι έριχναν νομίσματα.
Μόλις τέλειωναν οι ετοιμασίες, ο γαμπρός μαζί με συγγενείς και φίλους και με οδηγό το φλάμπουρο ξεκινούσε την γαμήλια πομπή για το σπίτι της νύφης, στην οποία προσέφεραν τα παπούτσια του γάμου γεμάτα με χρήματα.
Μετά την ολοκλήρωση της γαμήλιας τελετής, στην είσοδο του σπιτιού η μητέρα της νύφης προσέφερε στους νεόνυμφους μέλι με καρύδια, ενώ η νύφη πετούσε προς τις ανύπαντρες νεαρές ένα μήλο με άνθη και χρήματα για καλοτυχία. Η μητέρα του γαμπρού προσέφερε την κουλούρα την οποία και μοίραζε η νύφη στους παρευρισκόμενους.