Παραδοσιακός γάμος στην Άρτα
Η Άρτα έχει ποικιλία εθίμων γάμου. Ο γάμος ανεπίσημα ξεκινούσε την Τετάρτη όπου θα γινόταν το κάλεσμα όλων των συγγενών και των γειτόνων από ένα συγγενή της νύφης και έναν αντίστοιχα του γαμπρού. Στην Άρτα κουμπάρος στο γάμο γινόταν πάντα ο νονός του γαμπρού, και για τον τιμήσει ο γαμπρός τον προσκαλούσε ο ίδιος στον γάμο, και όχι κάποιος συγγενής του. ΄Ολοι οι καλεσμένοι συμμετείχαν σε κάθε δραστηριότητα και προετοιμασία του γάμου. Την Πέμπτη του γάμου γινόταν το νυφικό κρεβάτι και τα προικιά της νύφης αναδεικνύονταν σε αυτό. Ο γάμος συνηθίζονταν να γίνεται την Κυριακή, έτσι την ημέρα εκείνοι οι γονείς την νύφης επισκέπτονταν το πατρικό του γαμπρού όπου θα γινόταν η προετοιμασία του γαμπρού. Παρακολουθούσαν το ξύρισμα του και μόλις εκείνος ετοιμαζόταν οι συμπέθεροι προετοίμαζαν τα άλογα που θα ακολουθούσαν την γαμήλια πομπή.
Από την μεριά της νύφης, εκείνη είχε την βοήθεια των φιλενάδων της κατά την προετοιμασία της.Την πομπή προς το πατρικό της νύφης την ξεκινούσαν τα συμπεθέρια που πορεύονταν τραγουδώντας και ρίχνοντας τουφεκιές στον αέρα.Ο γαμπρός έπρεπε να είναι έφιππος όταν περάσει την πόρτα της νύφης, όπου τον περίμενε πρώτα η μητέρα της ώστε να του δώσει δώρα και ρούχα. Από την μεριά του ο γαμπρός έδινε στην κουνιάδα του ένα μήλο με κέρματα.
Ο γάμος γινόταν μέσα στο σπίτι της νύφης όπου ένας παπάς τελούσε το μυστήριο. Μετά την τέλεση του γάμου, ο νονός του γαμπρού έδινε το έναυσμα για την επιστροφή του συμπεθεριού πίσω στο πατρικό του γαμπρού. Η νύφη έπρεπε να είναι έφιππη και το μουλάρι έπρεπε να το σέρνει ο αδελφός του γαμπρού. Φτάνοντας στο νέο της σπίτι η νύφη έκανε διάφορες κινήσεις, όπως να ρίχνει σταυρωτά ρύζι και κουφέτα, να σπάει με το πόδι ένα πιάτο και να πατάει ένα σίδερο. ΄Ολα αυτά ώστε να είναι το νέο τους σπιτικό γερό και δυνατό γεμάτο χαρές. Έπειτα ακολουθούσε το γλέντι του γάμου στο πατρικό σπίτι του γαμπρού.