Βενετσιάνικος παραδοσιακός γάμος
Δημοσιεύθηκε: 14/11/2011 19:23
Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση
Έθιμο κατά την τελευταία εβδομάδα των Απόκρεω αποτελεί ο βενετσιάνικος γάμος στη Ζάκυνθο, που αναβιώνει κάθε χρόνο. Αποτελεί ένα μοναδικό δρώμενο, με ενδυμασίες εποχής, που ξεκίνησε το 2005 και αποτέλεσε ιδέα του ζωγράφου επονομαζόμενου Μιλάνου.
Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Ενετοκρατίας και ουσιαστικά αποτελεί γάμο Ζακυνθινών ευγενών κατά την περίοδο του 16ου αιώνα.
Αποτελείται από μια πομπή που διασχίζει το ιστορικό τμήμα της πόλης και καταλήγει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου και τελείται ο γάμος, ενώ ακολουθεί γλέντι με χορούς και μουσική της αναγεννησιακής εποχής. Πλήθος κόσμου με αναγεννησιακές ενδυμασίες παριστάνουν το ζευγάρι, τους στενούς συγγενείς, τυμπανιστές, οργανοπαίχτες, σαλπιγκτές και σημαιοφόρους, ενώ νεαρές κοπέλες κρατούν κοφίνια με ροδοπέταλα, άνθη και μπομπονιέρες. Κατά το γαμήλιο γλέντι, οι συμμετέχοντες αλλά και το πλήθος που παρακολουθεί, απολαμβάνει γαμήλια κεράσματα, όπως παντόλες, ορτζάδες και κουφέτα. Ένας τυχερός από τον κόσμο που παρακολουθεί αποκτά το δώρο των νεόνυμφων.
Το έθιμο αυτό έχει χωρίσει τους ντόπιους σε δύο ομάδες, αυτούς που το θεωρούν αρνητικό αφού αναφέρεται στον τότε κατακτητή, και σε αυτούς απολαμβάνουν την παρέλαση συμμετέχοντας σε αυτή.